Naylon 66 ve Özellikleri
3 mins read

Naylon 66 ve Özellikleri

Naylon 66 ve Özellikleri
Naylon 66, 1935 yılında Wallace Carothers başkanlığında DuPont firması tarafından keşfedilmiş ilk naylon ürünüdür. Günümüzde hala en yaygın kullanılan ticari naylon tipidir ve hem levha hem elyaf şeklinde üretilebilir. Yüksek mukavemet, kimyasal direnç ve ısı dayanımı gibi üstün nitelikleri ile grubun en önemli poliamididir.

Üretimi
Naylon 66 üretimi için bir diamin (hekzametilen diamin) ve bir dikarboksilik asit (adipik asit) çözeltisinin polikondenzasyon (polimerizasyon) reaksiyonundan geçirilmesiyle elde edilir. Daha sonra bu iki yönlü polimerin plaka veya elyaf şeklinde işlenmesiyle kalıplanması sağlanır.

Mekanik Özellikler
Kimyasal bağ yapısının etkisiyle, naylon 66 levha ve elyaf olarak oldukça yüksek çekme mukavemeti gösterir. Aynı zamanda sert ve çekme modülü yüksek bir malzemedir. Kopmadaki uzama oranı düşüktür. Ancak iyi bir darbe ve yorulma direncine de sahiptir. Aşınmaya da oldukça dayanıklıdır. Bu mekanik özellikleri yüzünden teknik uygulamalarda tercih sebebidir.

Isısal Özellikler
260°C civarında erime sıcaklığı bulunur. Ancak 180°C’ye kadar olan sıcaklıklarda yapısını ve özelliklerini koruyabilir. Bu da nispeten yüksek ısı değerlerine dayanabildiğini gösterir. Ancak en büyük dezavantajı ani sıcaklık şoklarında çatlamaya meyilli olmasıdır. Soğukta kırılganlaşarak mekanik özelliklerini kaybeder.

Kimyasal Direnç
Asidik ve bazik çözeltilere karşı yüksek dirençlidir. Yapısında amit bağlarının olması kimyasallara karşı dayanımını arttırır. Ancak naylon 6 gibi bazı benzer polimerlere kıyasla çözücülere daha az dayanıklıdır. Oksilendirici asitler karşısında hassastır.

Uygulama Alanları
Otomobil lastik takviye kordu, dişli ve yataklarda yağlayıcı, çuval ve çantalar, halat ve urganlar, fırça kılları, berber önlükleri, bilardo bileklikleri, dokuma tekstiller, spor malzeme yüzeyleri, halat, emniyet kemeri, çamaşır bağları gibi oldukça geniş kullanım alanlarına sahiptir.

Sıkça Sorulan Sorular

Naylon 66 sağlığa zararlı bir ürün müdür?
Hayır, yapısal anlamda herhangi bir toksisitesi yoktur. Ancak bazı kişilerde alerjik cilt reaksiyonlarına sebep olabilir. Kalitesiz üretimlerde ise sağlığa zararlı katkılar bulunabilir.

Ayakkabı terletir mi?
Nefes alabilirliği düşük bir sentetik olduğu için naylon 66 ayakkabılar terlemeye neden olabilir. Ancak bazı özel üretim modelleri bu konuda daha kullanışlı olabilmektedir.

Naylon 66 çevreye zararlı mıdır?
Petrokimyasallardan üretildiği ve doğada parçalanmadığı için çevre açısından olumsuz etkileri vardır. Ancak geri dönüştürülebildiğinden bu etki azaltılabilmektedir.

Naylon 6 ile arasındaki farklar nelerdir?
Her ikisi de yaygın kullanılan ticari naylon tipleridir. Naylon 66 daha sert ve kimyasallara dayanıklı iken naylon 6 daha yumuşak yapıdadır. Isıya dirençleri birbirine yakındır.

Motor yağlarında katkı maddesi olarak kullanılır mı?
Evet, motor yağlarında yüksek erime noktası ve yağda çözünebilmesi sebebiyle yağlayıcı katkı ve kıvam arttırıcı madde olarak kullanılabilir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 35 times, 1 visits today)

One thought on “Naylon 66 ve Özellikleri

  1. Günlük hayatımda en çok naylon 66 içerikli ürünlerden biri otomobil lastikleri. Arabamın orijinal lastikleri bu malzemeden üretilmiş. Yaklaşık 40 bin kilometre kullandım, idare eder derecede memnun kaldım diyebilirim. Yol tutuşu ve konforu gayet iyiydi. Sert hava şartlarında ve virajlarda bazen kayganlaşsa da çok tehlikeli bir durum yaşamadım.

    Ancak bu kış aşırı kar yağışının olduğu bir gün kayma ve kontrol kaybı yaşadım. Sanırım artık değiştirme vakti gelmiş lastiklerin. Yine naylon 66 içerikli bir ürün alacağım çünkü gerçekten sağlam ve dayanıklı lastikler. Sadece karlı-buzlu havalardaki tutunurluğunu geliştirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Fiyat-performans açısından şu an en mantıklısı bana göre.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir